Bir zamanlar sadece yaşlı sürücüler ve manuel araba kullanamayanlar arasında popüler olan otomatik arabalar artık yaygın.
Bir manuele göre kullanımı daha kolay (ve daha rahatlatıcı) olmakla kalmıyor , aynı zamanda bazı durumlarda yakıt açısından daha iyi olabilirler ve bakımları daha az maliyetli olabilir.
Başlamadan Önce
Çoğu otomatik şanzıman, ‘P’ (park için), ‘R’ (geri), ‘N’ (boş) ve ‘D’ (sürüş) arasında seçim yapmanıza izin verir.
- Park , yalnızca durduğunuzda ve arabadan indiğinizde kullanılmalıdır. Bu, şanzımanı ‘kilitler’ ve kaymasını önler (ancak park halindeyken de el frenini çekmeniz gerekir).
- Geri vites dediği gibi yapar – bir kılavuzdaki geri vitesle aynı işlevi görür ve geri gitmek istediğinizde seçilmelidir.
- Boş vites, manuel şanzımanı vitesten çıkarmakla aynı şeydir. Hareket halindeyken seçilmemelidir – buna boşta gitme denir – ancak kısa bir süreliğine durdurulursanız (el freni ile birlikte) kullanılabilir.
- Drive , vitesleri otomatik olarak seçecek ve aracın ileri doğru hareket etmesine izin verecektir.
Bazı otomatik vites kutuları size birinci veya ikinci vitesi seçme seçeneği de sunar.
Bu, hızınızı düşük tutmak için vites kutusunu kullanmak istediğiniz durumlarda – örneğin dik bir yokuş aşağı sürüş gibi – yardımcı olacaktır.
Bu seçeneğe sahip olmak ayrıca, belirli durumlarda kalkış sırasında devri düşürmeye ve tekerleklerin patinaj yapmasını durdurmaya yardımcı olur.
Örneğin, karlı veya buzlu koşullarda hareket ederken, özellikle karlı havalarda tekerleklerin kaymasını önlemek için bazen ikinci viteste çekmeniz önerilir – bazı otomatik araçlarda bununla ilgilenen özel bir ‘kış modu’ da vardır.
Otomatik viteste vites kolunun yerini bir kolun veya seçicinin alması, yalnızca 2 pedal olduğu anlamına gelir: gaz ve fren. Burada bulunacak debriyaj pedalı yok.
Bir kılavuzda debriyaj pedalına bastığınız gibi içgüdüsel olarak fren pedalına basmamaya dikkat edin! Bu, hazırlıksız bir acil durdurmaya yol açacaktır.
Otomatik Araç Nasıl Sürülür
Otomatik vites kutularının kullanımı genel olarak çok kolay olsa da, çalıştırma ve durdurma sırasında kafa karışıklığı ortaya çıkmaktadır.
Otomatik vitesli bir araca bindiğinizde ‘park’ta bırakılmış olması gerekirdi.
Sağ ayağınızı sol pedala (frene) koyun ve aşağı bastırın, anahtarı veya marş düğmesini kullanarak aracı çalıştırın ve (ayağınız hala frendeyken) vitesi ‘D’ konumuna getirin (isterseniz). ileri sürmek için) veya ‘R’ (geri gitmek isterseniz).
Ayağınızı frenden kaldırmak, çoğu otomatik aracın ileri “gitmesine” neden olur – bu, park ederken veya düşük hızlı trafikte yardımcı olur.
Bir tepedeyseniz veya daha hızlı hareket etmek istiyorsanız biraz daha fazla gaza ihtiyacınız olabilir.
Hareket ettikten sonra, vites kutusu duruma göre doğru vitesi seçecek ve tüm zor işleri sizin için yapacaktır.
Yolculuğunuzu tamamladığınızda ve araç durduğunda ayağınızı frende tutun ve kolu ‘P’ konumuna alın, kontağı kapatın ve araçtan çıkın.
Yukarıdaki resimde vites kolunda iki harf daha göreceksiniz.
‘S’, Spor Modu anlamına gelir. Bu genellikle bir otomobilin süspansiyonunu düşürür, gaz kelebeğine olan hassasiyet seviyesini artırır ve aracın hızlanma hızını artırır. Araba, hız seviyesini en üst düzeye çıkarmak için genellikle daha uzun bir viteste kalacaktır.
‘L’ Düşük Modu ifade eder. Bu, araca daha fazla güç ve daha az hız için daha düşük bir viteste kalmasını söyleyecektir. Bu, çekme ve dik yokuşlarda yardımcı olacaktır.
Farklı Otomatik Şanzıman Türleri
Sürücünün debriyaj pedalı kullanması gerekmeden vites değiştiren herhangi bir otomobilin genel olarak otomatik olduğu düşünülse de, aslında birçok farklı tipte otomatik vites kutusu vardır.
Geleneksel Otomatik Şanzımanlar
Bunlar, debriyajın işini yapmak için bir ‘tork dönüştürücü’ kullanır ve diğer otomatik ‘kutulardan daha rafinedir, ancak kılavuzlardan daha fazla yakıt kullanır.
Range Rover ve Volvo XC90 gibi lüks otomobiller, dokuz vitese kadar kullanılan geleneksel bir otomatik şanzımana sahip.
Sürekli değişken şanzımanlar (CVT)
CVT’ler, tek dişli oranı olarak işlev gören bir kayış lehine çarkları ortadan kaldırdıkları için Toyota Prius gibi hibrit otomobillerde popülerdir.
Daha verimli ve daha güvenilir olmanın yanı sıra, otomobilin vitesler arasında geçiş yapması gerekmediğinden daha yumuşak bir sürüş sağlarlar.
Bir dezavantajı, diğer otomatik vites kutularına göre daha yavaş hızlanmadır ve hızlı ilerlemeye çalışırsanız yüksek, gergin bir motor sesi oluşabilir.
Çift Kavramalı Otomatikler
Bu tip dişli kutuları, geleneksel bir otomatik vites kutusuna benzer, ancak iki kavrama (otomatik olarak çalışır) tork konvertörünün yerini alır.
Değişken vitesleri sıralarlar, yani bir sonraki oran hazırlanır ve hızlı vites değişimlerine izin verir.
Volkswagen Golf’te bulunan DSG vites kutusundan Porsche’lerde kullanılan PDK’ya kadar VW Grubu otomobillerinde popülerdirler.
Otomatikleştirilmiş Düz Vites Kutuları
Bunlar eskisi kadar popüler değil, ancak hala Skoda Citigo gibi daha ucuz arabalarda kullanılıyor.
Bunlar normalmış gibi çalışır, ancak vitesleri otomatik olarak seçer ve bir pedal kullanmak yerine debriyajı bilgisayarla çalıştırır.
Bunun dezavantajı, biraz sarsıntılı olabilmeleridir sistem vitesler arasında çalışırken küçük bir duraklama olur.
Otomatik Şanzımanların Avantajları Nelerdir ?
Otomatik vites kutuları geleneksel olarak yüksek bakım gerektiren bir üne sahip olsa da, eskisinden daha güvenilirdirler.
Örneğin, debriyaj kontrolünüz mükemmel değilse, otomatik bir arabada debriyajı yıpratmazsınız.
Sürüşü daha kolay olmasının yanı sıra, bazı durumlarda arabaların otomatik versiyonları aslında manuel muadillerinden daha verimli olabilir.
Bununla birlikte, otomatik arabaları satın almak genellikle daha pahalıdır, bu da zaten yüksek sigorta primleriyle karşı karşıya olan yeni bir sürücüyseniz amacınıza yardımcı olmaz.
Yeni bir sürücü olarak araba sigortasından tasarruf etmek istiyorsanız, sigorta yaptırırken sigorta seçeneklerinizi iyi araştırmanız lazım