Karl Benz ilk arabayı icat ettiğinden beri, otomobil üreticileri araçlarının güvenliğini ve rahatlığını artırmak için emniyet kemeri ve hava yastıkları gibi yeni teknolojiler kullandılar.
Daha yakın zamanlarda, bilgisayarlar daha akıllı hale geldikçe ve araçlara daha fazla entegre edildikçe, otomobil üreticileri bu cihazları sürücülere yedek kameralar ve kör nokta uyarı sistemleri gibi güçlü güvenlik araçları sağlamak için kullandılar.
Adaptif Hız Sabitleyici Nedir ?
Adaptif cruise control veya ACC, birçok sürücü için hızla önemli bir özellik haline gelen bir teknolojidir. ACC, hız sabitleme sisteminin akıllı ve uyarlanabilir bir versiyonudur. Uyarlanabilir sistemler, aracın hızını sabit bir seviyede tutan normal hız sabitleme sistemlerinden farklı olarak, trafikte güvenli bir takip mesafesini korumak için aracın hızını düzenler.
Uyarlanabilir Hız Sabitleyicinin Tarihçesi
Adaptif cruise control, eski sistemler yalnızca sürücüleri uyarsa ve aracın hızını doğrudan kontrol etmese de, yıllardır araçların demirbaşlarından biri olmuştur. ACC’nin ilk öncüsü olan lidar tabanlı Mesafe Uyarı sistemi 1992’de tanıtıldı. Daha sonra, 1995’te, aracın hızını etkilemek için gaz kelebeği kontrolünü veya vites küçültmeyi kullanabilen lazer tabanlı Önizleme Mesafe Kontrolü tanıtıldı. 1999 yılında, ilk radar tabanlı ACC sistemi olan Distronic tanıtıldı.
Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, lidar ve radar sistemleri aktif olarak kullanılmaya başlandı ve üreticiler bu sistemlere bir miktar hız kontrolü vermeye başladı. Ancak bu sistemler, 2000 yılına kadar Amerika pazarına tanıtılıncaya kadar denizaşırı pazara özeldi. 2005 yılında, ilk Amerikan radar tabanlı sistem, Acura’nın çarpışmadan kaçınma sisteminin bir parçası olarak tanıtıldı.
2013 yılında Subaru, dikiz aynasının her iki tarafına monte edilmiş öne bakan video kameralar içeren ve iki kameranın görüşleri arasındaki paralakstan derinlik bilgisini çıkarmak için dijital işlemeyi kullanan binoküler bilgisayarlı görüş sistemini tanıttı.
Adaptif Hız Sabitleyici Nasıl Çalışır ?
ACC sistemleri, yoldaki diğer araçları izlemek için yerleşik bilgisayarları ve radar veya lazer sistemleri gibi gelişmiş sensörleri kullanır. Bu nedenle, adaptif hız sabitleyici, radarlı hız sabitleyici veya otonom hız sabitleyici olarak da adlandırılır.
Sürücü tercih ettiği hızı ACC sistemine kilitlediğinde, araç çevresini izleyecektir. Sistem, en yakın arabaya olan mesafeyi belirlemek için bir dijital sinyal işlemcisi aracılığıyla radar başlığı sisteminden bir sinyal çalıştırır ve ardından güvenli bir takip mesafesini belirlemek için uzunlamasına bir kontrolör kullanır.
Sürücünün aracı çok az takip mesafesine sahipse, ACC sistemi motora veya frenlere bir sinyal göndererek aracı yavaşlatır. Yol boşaldığında, ACC sistemi aracı sürücünün tercih ettiği hıza geri hızlandıracak. Araç hız ayarına yakınken motora giden hava akışını kısıtlayarak ve araç hız ayarının altındayken hava akışını artırarak, hız sabitleme sistemi aracın neredeyse sabit bir hızı korumasına yardımcı olur.
- Sistemin kendisi, her biri kendi görevi olan birkaç bölümden oluşur:
- ACC modülü, aracın önünde başka bir araç olup olmadığını belirlemek için sensör verilerini işler.
- Motor kontrol modülü, ACC modülünden ve gösterge panelinden gelen verilere göre motor gazını düzenler.
- Fren kontrol modülü aracın hızını kontrol eder ve gerektiğinde fren uygular.
- Gösterge paneli, sistemle ilgili bilgileri sürücüye geri iletir ve sabit hız anahtarlarından ACC modülüne ve motor kontrol modülüne bilgi gönderir.
- Seyir anahtarları, sistemi açıp kapatarak ve istenen hızı ayarlayarak sürücüden girdi alır.
- Fren şalterleri, fren sistemini izler ve sürücü manuel olarak fren uyguladığında hız sabitleme sistemini devre dışı bırakır.
- Sürücü veya ACC sistemi frene bastığında fren lambaları yanar.
Adaptif Hız Kontrolünün Artıları ve Eksileri
Geleneksel hız sabitleyici, yalnızca hafif trafik durumlarında kullanılabilir. Sürücü trafiği telafi etmek için sık sık hız ayarlamaları yapmak zorunda kaldığında, hız sabitleyici kolaylıktan çok bir güçlük haline gelir.
Adaptif hız sabitleyici sistemlerinin gerçekten parladığı yer burasıdır: Adaptif hız sabitleyici ile sürücüler yoğun trafik durumlarında bile hız sabitleyiciden yararlanabilir. Bu tür sistemlerin kullanılması, sürücünün gerçek sürüşe odaklanmasına da yardımcı olur.
Birçok uyarlanabilir hız sabitleme sistemi, çarpışma öncesi uyarı sistemleriyle eşleştirilmiştir ve sürücü, önde gelen aracın hızında ani bir değişiklik olduğunda sürücüyü hemen frene basması için uyarır. Bazı sistemler bir kazayı önlemek için acil frenleme bile uygulayacaktır.
Gelişmiş teknolojileri nedeniyle, ACC sistemli araçlar tipik olarak geleneksel sistemlerden daha pahalıdır.
Gelişmeler
Üreticiler, uyarlanabilir hız sabitleyici sistemlerinde iyileştirmeler yapmaya devam ediyor.
Örneğin, işbirlikçi hız sabitleyici, araçların komşularıyla iletişim kurmasına, hızları modüle etmesine ve trafik akışını iyileştirmesine olanak tanıyan ACC sisteminin bir uzantısıdır. Öngörü sistemleri, diğer şeritlerdeki araçları izler ve bu araçların hareketlerini tahmin ederek, ani bir şerit değişikliği veya mekanik arıza olasılığını ayarlar.
Adaptif cruise control, hem güvenliği hem de rahatlığı artıran harika bir özelliktir. Bu sistemler sürücüden hız kontrolünün yükünü kaldırarak, insanların sürüşün net bir kafa ve karar verme gerektiren diğer yönlerine konsantre olmalarını sağlar. Üreticiler bu sistemleri iyileştirmeye ve onlara yeni özellikler eklemeye devam ettikçe, güvenlik avantajları daha da artacaktır.