Araba Bakımının 20 Yolu
Haberler Motor Arızaları MOTOR PARÇALARI OTO ARIZALARI

Arabanızı Daha Uzun Ömürlü Hale Getirmenin 20 Yolu-1

Arabanızı daha uzun ömürlü hale getirmenin 20 yolu

Bir arabanın hurdaya çıkma yaşı ortalama 14 yıl civarındayken, yoldaki araçların ortalama yaşı sekiz yıla yakındır.

Ama merak etmeyin, motorunuza altın yıllarına ulaşması için en iyi şansı vermek için atabileceğiniz bazı basit adımlar var.

1. Arabanızın Aküsünün Bakımını Yapın

Arabanızı uzun süre kullanmazsanız, akü bozulur ve boşalır.

Aracınız uzun bir süre garajda bırakılırsa aküyü dolu tutmak için bir şarj aleti veya normalden daha az şarj tutuyorsa bir akü düzenleyici kullanmayı düşünün .

Akünüz boşalırsa, bir arabayı takviye ile çalıştırmak , aküye ek yük bindirir ve motor yönetim sistemine ve diğer hassas elektronik aksamlara zarar verebilir: çifte darbe, artan aşınma.

Akünüze şarjsız bir şekilde bakmak için, özellikle kış aylarında, mümkünse en az haftada bir aracınızı sürmeye çalışmalısınız.

2. Filtreleri Düzenli Olarak Değiştirin

Aracınızın yağ filtresi ve hava filtresi zamanla tıkanır, bu nedenle bunları düzenli olarak yenilemeniz önemlidir.

Planlanmış araç servisinin bir parçası olarak değiştirilmeleri gerekir , ancak her ikisi de nispeten basit işlerdir – özellikle bir hava filtresi değişimi – bu nedenle bunu kendiniz yapabilir ve bu süreçte paradan tasarruf etmek isteyebilirsiniz.

Filtre temizleme ve değiştirme önerileri için el kitabınıza bakın ve orijinal parçalar kullandığınızdan emin olun. Ucuz, kalitesiz filtreler uzun vadede motorunuza zarar verebilir.

3. Aracınızı Sorunsuz sürün… çoğu zaman

Araba kullanmak her zaman pratik yapmanız gereken bir şeydir. Aracınızın motorunun nasıl çalıştığını anlarken arabanızın kontrollerini kullanmak anlamına gelir. 

Bunu yapmak, bileşen aşınmasını azaltacak ve yakıtınızı daha da ileriye taşıyacaksınız. Direksiyon simidi, vites kutusu ve pedalları sorunsuz bir şekilde kullanmak gibi basit şeyler, ani frenleme ihtiyacını azaltmak için ileriye bakmanın yanı sıra anahtardır.

Bununla birlikte, motorunuzu devirli olarak kullanmazsanız karbon birikintileri birikebilir ve valfleri, emme manifoldunu ve diğer parçaları kirletebilir, verimliliği azaltabilir ve potansiyel olarak bir teklemeye neden olabilir.

Dizel otomobillerde ayrıca zararlı egzoz emisyonlarını hapsetmek için tasarlanmış tıkanmış dizel partikül filtreleri (DPF’ler) ile ilgili sorunlar olabilir .

Ayda bir kez daha uzun bir otoyol çalışması onları temizlemeye yardımcı olacaktır.

4. Klimanızı Kullanın

‘Kullan ya da kaybet’ klimaya uygulanabilecek bir deyimdir.

Klima sistemleri, özellikle düzenli olarak kullanılmadıklarında, zaman içinde kaçınılmaz olarak soğutucu gaz sızdırır.

Klimanızı kapalı bırakmak yakıt tasarrufu sağlayabilir, ancak bunun yerine klimanıza yeniden gaz doldurmak için bir fatura ödeyebilirsiniz (genellikle yaklaşık 400 TL, masraf olur.)

5. Bujileri ve Kabloları Değiştirin

Bununla birlikte, bujileri ve yüksek gerilim kablolarını değiştirmek, motorunuzun performansını optimize etmek için kendi başınıza yapabileceğiniz başka bir basit iştir. 

Her zaman önceden araç el kitabınıza bakmanız ve servis planına bağlı kalmanız gerektiğini unutmayın.

Bir bujiyi incelerken, şunları kontrol edin: 

  • açık kahverengi elektrot ve yalıtkan
  • erime belirtisi yok 
  • aşınma veya tortu belirtisi yok.

Kötü durumdaki bir buji, ya zamanla aşındığını ve değiştirilmesi gerektiğini gösterir ya da motorunuzun durumu hakkında ipucu verebilir. 

Fiş nispeten yeniyse ve elektrot ile yalıtkan arasında önemli bir boşluk oluşturduysa, motorun düşük performans gösterdiğinin bir göstergesi olabilir. Bu durumda, servisinize danışmalısınız.

Uçlarda çatlaklar varsa veya aşırı aşınma belirtileri varsa, değiştirilmeleri gerekir. Bunu gerçekleştirmek için saygın bir servis kullanmanızı öneririz, ancak deneyime sahipseniz ve kendinize güveniyorsanız, aracınızın el kitabındaki yönergeleri takip ettiğiniz sürece bunu kendiniz yapabilirsiniz. 

6. Sıvıları Düzenli Olarak Doldurun

Sıvılar, arabanızın can damarıdır ve bunları yenilememek, korkunç sonuçlara yol açabilir.

Motor  yağınızı iki haftada bir kaputu açarak (arabanız düz bir zemindeyken) ve yağ çubuğunu çıkararak kontrol edin. Bir bezle silin ve sonra daldırın.

Geri geldiğinde, yağ seviyesi minimum ve maksimum işaretleri arasında olmalı ve aracınızda benzinli motor ise açık sarı-kahverengi renkte ağ rengi olmalıdır.

Koyu, kirli yağ değiştirilmelidir. Bununla birlikte, dizel motor yağı, normal yanma sürecinin bir parçası olarak kurum biriktirir, bu nedenle koyu renkli yağ, dizel araçlarda alarm nedeni değildir.

İki haftada bir kontrol edilecek diğer alanlar arasında  %50 damıtılmış su ve %50 antifriz ile doldurmanız gereken soğutma suyu deposu ve ön cam yıkayıcı şişesi bulunur.

7. Lastiklerinizi Kontrol Edin

Lastikler muhtemelen aracınızın en önemli güvenlik özelliğidir ve lastikleri düzenli olarak (yaklaşık haftada bir) kontrol etmenin hayatınızı kurtarabileceğini söylemek abartı olmaz. 

Yetersiz şişirilmiş lastikler ayrıca yakıt tüketimini de artıracaktır, bu nedenle paradan tasarruf etmek için onları aracınızın el kitabında listelenen önerilen basınçlarda tutun.

Unutmayın, lastik basınçları ön ve arka lastikler için farklı olabilir. Bazı uzmanlar, aşınmayı eşitlemek ve lastik ömrünü uzatmak için lastiklerinizi döndürmeyi (yani önleri arkaya kaydırmayı veya tam tersini) önerir.

Bununla birlikte, güvenlik açısından, ön kavrama kaybının (düşük savrulma) yönetilmesi, arkadan kaymaya (artan savrulma) göre çok daha kolay olduğundan, arka aksta en az aşınmış lastiklerin kullanılmasını öneririz.

8. Servis Programına Bağlı Kalın

Düzenli bakım, aracınızı en iyi durumda tutmak ve ömrünü uzatmak için hayati önem taşır.

Servis aralıkları, örneğin yılda bir veya her 10.000 kilometrede bir olmak üzere, süreye veya kat edilen kilometreye bağlıdır.

Aracınızın ne zaman bakıma ihtiyacı olduğunu ve hangi işin yapılması gerektiğini öğrenmek için el kitabına bakın.

Birçok modern otomobilin gösterge panelinde de bakım gerektiğinde sizi uyarmak için uyarı ışıkları bulunur.

Genel olarak konuşursak, yılda bir kez ‘küçük’ bir hizmet için ve iki veya üç yılda bir ‘büyük’ ​​hizmet için bütçe ayırmanız gerekir.

Küçük bir servis, yağ ve yağ filtresinin değiştirilmesini ve gerekirse diğer sıvıların değiştirilmesini içerir.

9. Aracınızı Kapalı Garajda Tutun

Arabaların yaşı büyüdükçe ve korozyona karşı daha dayanıksız hale gelir.

Aracınızı bir garaja park etmek, aracınızı kuru, temiz ve güvenli tutarak kazara hasar,ve hırsızlık riskini azaltır.

10. Aracınızın Ağırlığını Düşük Tutun

Motor üreticileri, depo başına kilometreyi artırmak ve emisyon gereksinimlerini karşılamak için sürekli olarak araçlarının ağırlığını azaltmanın yollarını arıyorlar.

Bu nedenle, mümkün olan her yerde aracınızın taşıdığı ağırlığı minimumda tutmanız çok mantıklı.

Fazladan ağırlık taşımak, aracınızın yakıt ekonomisine zarar vermenin kesin yoludur. Ayrıca lastiklerinize, frenlerinize ve süspansiyonunuza ek aşınma ve yıpranma sağlarsınız.

Pratik bir çözüm, gereksiz nesneleri arabadan çıkarmaktır.

Kapı cepleri ve torpido gözüyle başlayın, ardından koltukların altında başıboş oyuncak veya içecek şişesi olup olmadığına bakın.

Önyüklemeye geçerek, ihtiyacınız olmayan her şeyi temizleyin. Acil durumlarda alet çantasını, krikoyu ve kilitli bijon anahtarını bırakmayı unutmayın.

Ayrıca, arıza yapacak kadar şanssız olmanız ihtimaline karşı, orada bir arıza kiti bulundurmak da iyi bir fikirdir .

DİKKAT !!! : 20 MADDELİK YAZIMIZIN İLK 10 MADDESİNİ SİZLERLE PAYLAŞTIK BİR SONRAKİ YAZIMIZDA DEVAMI GELECEK SAYGILARIMIZLA

OTOMAKİNİST EKİBİ

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir