Genel Haberler

Motor Yağı Gaz Kokar mı ?

İşte 6 Sebep ve Nasıl Düzeltilir

Bu durum yağ seyreltme olarak bilinir ve doğası gereği oldukça ciddidir. Yeterince şiddetliyse, yağ seyreltmesi yağ viskozitesini olumsuz etkileyebilir ve sonuçta rulman arızasına neden olabilir. Bu nedenle, mümkün olan ilk fırsatta yağ seyrelmesinin temel nedenini teşhis etmek ve gidermek çok önemlidir.

Aracınızın motor yağının yakıt gibi kokmasının ne anlama geldiği ve gelecekte böyle bir sorunla karşılaşırsanız ne yapmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Yağınızın Gaz Kokmasının Muhtemel Sebepleri

Bir motor yağı, bazıları diğerlerinden çok daha ciddi olan çeşitli nedenlerle benzinle kirlenebilir. Aşağıdakiler, bu durumun başlamasının birkaç olası nedenidir.

#1 – Arızalı Enjektörler

Düzgün çalışan enjektörler, her patlamada yakıtı atomize eder. Bu atomizasyon, yakıtın tamamen ve mümkün olan en verimli şekilde yanmasını sağlar.

Bununla birlikte, eskiyen enjektörler genellikle yakıtı aynı şekilde atomize edemez ve bu da yetersiz yanmaya neden olur. Sonuç olarak, yanmamış yakıt, etkilenen silindirin piston segmanlarını geçerek sonunda motorun yağlama yağıyla karışır.

#2 – Ateşleme Sistemi Sorunları

Bir motorun ateşleme sistemi, bir motorun silindirlerine iletilen yakıtı ateşlemek için hepsi birlikte çalışan çok sayıda ayrı bileşen içerir. Bu bileşenlerden herhangi biri arızalanırsa ( örneğin arızalı bujiler ), bir veya daha fazla silindirde yakıt yanmadan kalabilir.

Ciddi durumlarda, bu yakıt bir silindirin piston segmanlarını yıkayacak ve bu noktada karterde bulunan yağ ile karışmaya başlayacaktır.

#3 – Aşırı Zengin Hava/Yakıt Oranı

Belirli senaryolarda, bir veya daha fazla hatalı sensör, belirli bir durum için motorun motor kontrol modülünü çok fazla yakıt dozlaması için kandırabilir . Bu da motorun enjekte edilen tüm yakıtı tamamen yakamadığı “ zengin ” bir durum yaratır .

Sonuç olarak, fazla yakıt bir motorun silindir halkalarından geçirilir ve sonunda aşağıda bekleyen yağ ile karışır.

#4 – İç Motor Aşınması

Nadir durumlarda, motor iç aşınmasının bir sonucu olarak yağ ve gazın karışması meydana gelebilir. Bir motorun silindir duvarları veya piston segmanları aşırı aşınmaya başladığında, düzgün yanma engellenir.

Sonuç olarak, önemli miktarda yakıt genellikle yanmaz, motorun silindir duvarlarını yıkar ve sonuç olarak motoru hızlandırılmış yatak aşınması riskine sokar.

#5 – Seyrek Yağ Değişimi

Her durumda, mekanik sorunlar olmasa bile, motorun yağlama yağına az miktarda yakıt girer. Bu yakıt en fazla minimum düzeyde olma eğilimindedir ve motorun ömrü için gerçek bir risk oluşturmaz.

Bununla birlikte, standart yağ değişim aralıkları atlandığından , düzenli servis yapılmaması bu yakıtın bileşikleşmesine neden olabilir . Nihai yakıt seyreltmesi meydana gelir ve genellikle benzin benzeri bir koku ortaya çıkar.

#6 – Sık Kısa Mesafe Seyahati

Günümüzün OBD-II tahrikli araçları, başlangıçta zengin çalışacak ve çalışma sıcaklıkları yükseldikçe sonunda biraz daha düşük bir hava/yakıt oranına geçiş yapacak şekilde programlanmıştır. Bu, soğuk çalışma sırasında yeterli yakıtın verilmesini sağlar, böylece durma ve düşük performans önlenir.

Bununla birlikte, bu fazla yakıt, birkaç uzun mesafe sürüşü yapılırsa, sonunda yağın seyrelmesine yol açabilir.

Motor Yağınızda Gaz Kokusu Varsa Araç Kullanmak Güvenli mi ?

Genel olarak, motor yağında algılanabilir miktarda gaz bulunan bir aracı sürmek tavsiye edilmez. Gaz, yağı inceltebileceği ve dolayısıyla viskozitesini azaltabileceğinden, bunu yapmak motor bütünlüğü için önemli bir risk oluşturur. Bu nedenle, motorun yatakları gibi kritik bileşenlerin aşınması hızlandırılabilir. 

Elbette bu, yakıtla seyreltilmiş yağ ile sürüşün ani motor arızasına neden olacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte, bunu yapmak önemli bir risk oluşturur ve bu tür bir zarar hemen görülmese bile zarar vermesi muhtemeldir. Bu nedenle, benzin kokusu taşıyan bir aracı kullanmaktan kaçınmak en iyisidir.

Etkilenen aracın sürülmesi gerekiyorsa, çeşitli önlemler alınmalıdır. Öncelikle motorun yağ ve yağ filtresi değiştirilmelidir. Bunu yaparken, analiz için bir yağ numunesi alınabilir. Bu numune, laboratuvar testleri için gönderilebilir ve böylece, sahip olabileceğiniz herhangi bir yağ seyreltme süspansiyonu teyit edilebilir.

Her halükarda, bir motorun yağ seyreltme sorunlarının temel nedeni, ilk uygun fırsatta teşhis edilmeli ve giderilmelidir. Bunu yapmak, herhangi biri saf, seyreltilmemiş yağın yokluğunda bir aracın çalıştırılmasından kaynaklanabilecek ikincil sorunların olasılığını en aza indirir.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir