Rot-Balans Direksiyonda Titreme Lastik Dengeleme Nedir ?
Lastik dengeleme yani rot-balans , tekerlek lastikleriniz için bir ayardır. Ağırlığın ünitenin tüm çevresine eşit olarak dağılmasını sağlar. Dengesiz lastiklerin yaygın belirtileri, düzensiz ve daha hızlı diş aşınması, düşük yakıt ekonomisi ve direksiyon simidi, veya seyir halinde iken daha yüksek hızlarda kötüleşen titreşimdir.
Tekerlek-lastik ünitesinin tüm alanları mümkün olduğunca eşit ağırlıkta olduğunda, lastik düzgün bir şekilde dönecektir. Bu, en uzun ömür için eşit şekilde aşınmasına yardımcı olur.
Dengeleme ayrıca sürüş konforuna da katkıda bulunur : Dengesiz lastikler sallanır veya yukarı ve aşağı zıplar ve bu da titreşime neden olur. Ön lastiklerden biri düzgün balanslı değilse, muhtemelen direksiyon simidinde titreşim hissedeceksiniz. Sorun arkadaysa, koltukta veya zeminde titreme fark edilir.
Dengesiz lastikler kolayca düzeltilir, ancak iş kesindir. Tekerleğe küçük ağırlıklar, sadece ons kesirleri takılarak yapılır.
Tekerlekler Nasıl Dengeden Çıkar ?
Lastiklerdeki günlük aşınma dengesizliğe katkıda bulunacaktır. Normal üretim kusurları da bir nedendir : Lastikler ve jantlar tam olarak eşit ağırlık dağılımına sahip değildir. Bazı noktalarda biraz daha ağır olacaklar.
Sadece yarım ons ağırlık farkı, sürüş sırasında bir titreşime neden olmak için yeterlidir.
Lastikler Nasıl Yeniden Dengelenir ?
Yeniden balanslama, bir lastik dükkanında , tekerlek-lastik ünitesini, daha hafif veya daha ağır alanları belirlemek için ölçümler yapan ve bu ağırlık farklılıklarını hesaba katan ayarlamalar yapan bir lastik balans makinesine koyarak yapılır.
Bunu yapmak için en iyi zaman, hem rahatlık hem de aracın arkasında bir lastiğiniz dengesiz olabileceği ve öne hareket ettirilene kadar hissetmeyeceğiniz için lastiklerin döndürüldüğü zamandır.
İşte nasıl yapıldığı hakkında kısaca bir fikir :
Bir tekerlek üzerine monte edilmiş bir lastik, bir lastik balans makinesine bağlıdır.
Titreşim ölçümleri yapılırken çark döndürülür. Bu, teknolojiye ağırlığın eşit dağılıp dağılmadığını, ne kadar ağırlık ekleneceğini ve tekerleğin neresine takılacağını söyler.
Bir dengesizlik bulunursa, teknisyen ağırlıkları yeniden dengeleyebilir ve ayarlayabilir (daha fazla ekleyerek). Ancak bazen teknolojinin tekerleği tekerlek üzerinde hareket ettirmesini ve ardından yeniden dengelemesini gerektirir.
Bunun nedeni, tekerlek ve lastik üzerindeki ağır bir noktanın bazen bir araya gelerek düzeltilmesi gereken daha büyük bir dengesizliğe neden olabilmesidir.
Hizalamaya Karşı Dengeleme
Her ikisi de düzenli otomatik bakımın bir parçası olsa da, dengeleme, hizalama yapmakla aynı şey değildir.
Tekerlek hizalaması, lastiklerin açılarını düzelterek aynı yönde hareket etmelerini ve yolla düzgün bir şekilde temas etmelerini sağlar. Hizalama, düzensiz lastik aşınmasını azaltır ve lastiklerinizin ömrünü uzatır. Çoğu zaman lastik dengeleme ve hizalama aynı şey olarak algılanır, ancak değildir.
Lastik Balansı Ne Zaman Yaptırılır :
Direksiyon simidinde, döşeme tahtasında veya koltuğunuzda titreşim hissediyorsanız.
En azından iki yılda bir, bozuk yollarda gidiyorsanız yılda bir.
Bir daire alırsın ve bir lastiği tamir edersin.
Herhangi bir yeni lastik satın alırsanız.
Arabanın jantında olan bir ağırlık düştüyse.
Eşit olmayan lastik aşınması fark edersiniz.
Lastik balanslama ve rotasyon genellikle aynı anda yapılır, ancak bunlar aynı hizmet değildir. Lastik dönüşü, bir aracın ön ve arka tekerleklerinin aralarındaki diş aşınmasını eşitlemek için değiştirildiği zamandır. Her ikisi de her bir tekerleğin çıkarılmasını gerektirdiğinden, bunları aynı anda yapmak uygundur.
Yoldayken titreşim, dengesiz bir lastik ve tekerlek tertibatı veya başka bir şeyden kaynaklanabilir – bükülmüş bir tekerlek, hasarlı bir lastik (dengeleme ile sabitlenmeyecektir), aşınmış süspansiyon parçaları veya diğer eskiyen bileşenler. Bir titreşim hissederseniz, teşhis edilmesini beklemeyin. Lastikleriniz dengeli olduğunda diğer sorunları ortadan kaldıracak ve daha yumuşak bir sürüşün keyfini çıkaracaksınız.