Genel Haberler

Yanlış Bilinen 10 Araba Bakım Efsanesi

Her araç sahibi, aracını iyi durumda tutmak için zamanından ve cebinden harcar. 

Araç sahiplerine iletilen her şey mutlaka doğru değildir. Aslında yanlış olan 5 araba bakım efsanesini öğrenmek için okumaya devam edin :

1. Motor Yağını her 3.000 km’de Bir Değiştirmelisin

Bir zamanlar durum böyleydi ve birçok petrol şirketi ve madeni yağ dükkanı hala bu fikri savunuyor. Şimdi, son on yılda yapılan çoğu otomobil, üreticiye bağlı olarak her 5.000 ila 15000 kilometrede bir yağ değişimi gerektiriyor. 

Sentetik yağların daha iyi kimyasal bileşimi ve kapsamlı kullanımı ile üstün motor tasarımı, yağ değişimleri arasında daha uzun aralıklara izin verecek kadar iyileştirilmiştir. Yağ değişikliklerinizi , kullanıcı el kitabınızın önerilerine göre planlayın. Aksi takdirde, boşa para döküyorsunuz.

2. Premium yakıt, aracınız için daha iyidir ve performansını artırır

Aracınız diğerlerinden daha sıcak çalışan yüksek sıkıştırmalı ve performanslı bir motora sahip değilse, normal benzin iyi çalışır. Daha ucuz olan oktanlı yakıtın hala kalite standartlarını karşılaması gerekiyor – aracınızın motoruna aktif olarak zarar vermez. 

Daha yüksek oktanlı gaz, turbo şarjlı motorları daha iyi durumda tutmak için temizleyiciler ve koruyucular içerir – spor araba türlerini düşünün – ve motor vuruntularına karşı daha dayanıklıdır.

Normal benzin, ortalama fiyatlı araca uygun olmalıdır. Araç üreticinizin ne önerdiğini görmek için kullanıcı el kitabınıza bakın.

3. Bağımsız tamirhanelerde araç bakımı garantinizi geçersiz kılacaktır

Aracınızın bakımını nerede yaptırırsanız yaptırın devletin belirlediği belgeler mevcutsa ilgili garantiniz son kullanma tarihine kadar geçerlidir . 

Bayilikler, yalnızca onlara gidebileceğinizi ima eder, ancak aslında bunu yapmanızı istemek yasa dışıdır. Garantiniz kapsamındaki herhangi bir bakım, herhangi bir oto tamircisi tarafından yapılabilir – ne yapıldığını ve ne kadara mal olduğunu kanıtlamak için makbuzlarınızı saklamanız yeterlidir. 

Kullanım kılavuzunda belirtilen ve öngörülen programa göre yapılan herhangi bir bakım garantinizi geçersiz kılmamalıdır.

4. Soğukta sürmeden önce arabanızın motorunu ısıtın

Motor parçalarının tam olarak çalışması için ısınması gerekir, ancak modern motorlar, sürüş sırasında daha hızlı ısınır. Ek olarak, tekerlek rulmanlarınızın ve şanzımanınızın tamamen ısınması için harekete ihtiyacı vardır. Arabanızı daha soğuk havalarda sürmeden önce çalıştırmanın sizi arabanın içinde ısıtmaktan başka bir faydası yoktur. Kullanım yoluyla en iyi yakıt tüketimi ve performansı elde edeceksiniz. Arabayı garaj yolunda rölantide çalıştırmak, hiçbir yere gitmemek için yakıt kullanır – aslında para ve yakıt israfı oluşmuş olur.

Not : Uzun Süreli Garajda yatan araçlar için bu madde geçerli değildir.

5. Dört lastiği de aynı anda değiştirmelisiniz

Lastiklerinizin geri kalanıyla aynı marka, model ve boyutta oldukları sürece, gerektiğinde tek tek lastikleri değiştirin.

Ömürlerini en üst düzeye çıkarmak için her yağ değişiminde rotasyona tabi tutmak faydalı olur.

Ek olarak, lastiğiniz patlarsa mutlaka yeni bir lastik satın almanız gerekmez. Delinme yan duvara zarar verdiyse veya çapı çeyrek inçten büyükse, bir tamirci genellikle deliği tıkayabilir. Yama, nemi çelik kayışlardan uzak tutar ve lastiğinizin hava geçirmezliğini geri kazandırır.

6. Arabanızı bulaşık veya çamaşır sabunu ile yıkayın

Bu paradan tasarruf etmenin güzel bir yolu gibi görünse de, arabanızı bulaşık deterjanı veya çamaşır deterjanı ile yıkamak aslında arabanın cilasına zarar verir. 

Boyanın aşınmasına ve pas izlerine katkıda bulunmak yerine, araba yıkama sıvısı için biraz daha fazla ödeyin. Koruyucu balmumunu soymayacak şekilde tasarlanmıştır.

7. Kısa bir sürüş süresinden sonra akü, takviyeyle çalıştırmanın ardından yeniden şarj olur

Yeniden çalıştırılması gereken bir aküyü tam şarjda olması için çalıştırmak , özellikle daha soğuk havalarda saatlerce sürer. Isıtmalı koltuklar, radyo ve ışıklar gibi otomobil aksesuarları alternatörden çok fazla güç çekerek aküyü şarj etmek için çok az şey bırakır.

Arabanızın aküsünü tam olarak şarj etmek için birkaç saat araba kullanmak en iyisidir. Hatta gerekirse bir benzin istasyonunda yük testi yaptırabilirsiniz. Kısa, birkaç dakikalık sürüşler , arabanızı bir sonraki çalıştırmaya çalıştığınızda hala boş bir pille kalmanıza neden olabilir.

8. Şanzıman yağı her 50.000 kilometrede bir değişmelidir

Her 50.000 kilometrede bir tavsiye edilse de, modern araçların çoğu “uzun ömürlü” bir şanzıman yağı kullanır. 160.000 km kadar ve hatta arabanın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, araçlara göre değişir, bu nedenle şanzıman yağ değiştirme aralıkları için daima araç üreticinizin tavsiyelerine bakın .

9. Daha iyi yakıt ekonomisi için klimayı kullanmak yerine camları aşağı indirin

Gerçekte, camları aşağı çevirmek veya klimayı kapatmak yakıt verimliliği konusunda çok az fark yaratır. Klimayı açmak yakıtı daha hızlı tüketir, doğru; ancak camların aşağı indirilmesi rüzgar direncini artırır. Aracın bozulan aerodinamik tasarımını telafi etmek için biraz daha fazla yakıt yakması gerekecek.

Hem Klima hem de aşağı açılan camların yakıt verimliliği üzerindeki genel etkisi minimumdur – ikisi de diğerine gerçekten fayda sağlamaz.

10. Sabah Yakıt İkmali yapmak, benzinden tasarruf etmenizi sağlar

Benzin ısı ile genişler, bu nedenle tankınıza daha sıcak yakıt dökmenin daha az yakıt aldığınız anlamına geldiğine dair yaygın bir inanç devam eder. Sabah pompalanan yakıt, teorik olarak daha soğuk olur ve daha az maliyetle deponuza daha fazla girmenizi sağlar.

Bu efsanenin aksine, yakıtlar genellikle yeraltında depolanır. Önemli sıcaklık değişikliklerinden yalıtılmıştır, bu nedenle yakıt ikmali yaptığınız günün saati, aldığınız yakıt miktarında aslında bir fark yaratmaz.

Cihan Usta
Otomakinist ototamir,bakım,yedekparçalarla ilgili bilgi sitesi olarak tasarlanmış ve tamamen sürücülere ve ustalara hitap eden bir haber sitesi olarak siz kullanıcıların beğenisine sunulmuştur.
https://www.otomakinist.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir